top of page

Praktijk Omschrijving

IMG_3411.JPG

ALGEMEEN

 

'Het atelier is iets heel belangrijks als men kunstenaar is. Het geeft de kunstenaar de mogelijkheid om het innerlijke te uiten waar hij mee zit, aan denkt of voelt. Dit is een belangrijk element voor mijn praktijk.' -Wesley haex

 

De praktijk van Wesley Haex is vooral geviseerd op zijn eigen ervaringen. Deze ervaringen kunnen vooral bestaan uit herinneringen, gedachten, standpunten in de maatschappij en dromen die hij zelf heeft gehad maar dit kunnen ook actuele onderwerpen zijn. Het concept ‘ervaring’ wordt dus in zijn visie zeer breed uitgewerkt. Deze ervaring werkt hij dan uit in zijn praktijk door middel van interpretaties op het moment zelf.

 

Door het concept 'ervaringen' te verwerken in zijn praktijk bezitten zijn werken een extra laag aan personaliteit. Zelfreflectie en zelfidentificatie staan dus centraal. Buiten het feit dat de kunstenaar het werk zelf maakt is er dus ook de visie van de kunstenaar zelf die in het werk wordt uitgewerkt die aansluit bij het concept.

 

'Ik wil de toeschouwer dingen laten zien die voor mij belangrijk zijn. De toeschouwer moet bewust worden van mijn wereld.'-Wesley Haex

291504854_558299866019542_1368017246984880418_n.jpg

INSPIRATIEBRONNEN

​

Portret

 

Op het vlak van inspiratiebronnen spelen Alice Neel en Philip Akkerman een zeer belangrijke rol als ik aan een portret werk.

 

'Ze sturen en inspireren me als ik naar hun werk kijk, en ik kijker er bijna iedere dag naar.' -Wesley Haex. 

 

Deze kunstenaars spreken hem zo hard aan omdat het element herhaling die bij beide kunstenaars toegepast wordt terugkomt als men hun praktijk bekijkt. De herhalende zittende personen van Alice Neel die prachtig aansluiten bij de terugkomende poses van de portretten van Philip Akkerman vind ik een prachtige elementen in hun Praktijk.

 

'Eveneens is bij beide een vorm van realiteit weergegeven, maar geen hyperrealisme, dit vind ik interessant'-Wesley Haex

 

Patronen

 

Als men meer naar de focus legt op motieven dan zijn Christine Streuli en Yayoi Kusama de belangrijkste inspiratiebronnen. 

 

Christine Streuli is de belangrijkste kunstenares waarvan invloeden komen die inspirerend werken voor de praktijk van de kunstenaar. Haar werk is visueel adembenemend en dit probeert Wesley Haex te evenaren op zijn eigen manier.

 

'Ik ben volgens mij verliefd op haar werk geworden. Ze is een goede inspiratiebron als het mezelf tegenzit in mijn praktijk. Haar werk zet mezelf terug tot actie. De overvloed aan kleuren zijn fantastisch, de drukte wekt in mijn eigen gedachten een storing op, hier hou ik van. -Wesley Haex

 

Yayoi Kusama is eveneens een fascinerende inspiratiebron voor hem. Simpelheid is het teken dat gezien wordt in haar praktijk dat eveneens een krachtige boodschap geeft. Het is dit dat de kracht achter haar werk zet en het is eveneens ook  deze simpelheid dat de bewondering van Wesley Haex verkrijgt.

 

'Haar Praktijk is zeer druk maar ik kan er mijn ogen niet van afwinden. Ik wordt letterlijk haar bollige wereld ingezogen. Een unieke ervaring.' -Wesley Haex

 

'De drukte die in hun praktijk zit laat mijn eigen blik versteld staan, de kleuren overstromen mijn zicht als ik hun werk aanschouw. Hun werken zetten mezelf aan tot het maken van mijn eigen praktijk.'- Wesley Haex

ONDERWERPEN

 

Als onderwerpen zijn vooral zelfportretten zeer belangrijk. Dit is omdat zijn werken vooral de identificatie van de kunstenaar proberen weer te geven.

 

De afkomst waardoor hij met portretten is gaan werken is ontstaan van ervaringen uit zijn jonger jaren samengaand met de altijd blijvende fascinatie voor portretkunst die hij altijd al vanaf het begin bezat. 

"Ik was niet echt de beste in vrienden maken op jonge leeftijd. Ik heb nu wel goede vrienden die kameraden voor het leven zijn, maar socializen was/is niet echt mijn ding. 

Daarbij kwam dan ook dat hij al vanaf jonge leeftijd gefascineerd was door de  portretkunst. Onder andere "De Schreeuw" (1893) van Edvard Munch en de fascinatie voor het beroemde schilderij  "de Mona Lisa" van Leonardo Da Vinci bleven tot zijn verbeelding bleef spreken.

​

Portretten zijn de ideale manier om de toeschouwer ervan bewust te maken dat de afgebeelde persoon bestaat of bestaan heeft. Een manier om jezelf onsterfelijkheid te geven, zelfs als je als persoon er niet meer bent.

​

'Ik wil graag dat men mij ziet, en blijft zien.  Niet enkele door roem en faam maar ook uit angst dat men mij niet vergeet als ikzelf er niet meer ben." -Wesley Haex 

 

Naast zelfportretten zijn motieven en patronen een onderwerp dat zeker op de zelfde hoogte staat als de zelfportretten. Het is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt in zijn praktijk en soms zelfs de overhand neemt. Sjablonen bedenken, gebruiken, en ermee experimenteren is een belangrijk deel van zijn praktijk.

​

Prints is hiervoor dus de oplossing. Het is in zijn ogen een moderne (bijna abstracte) en strakke manier om zijn ervaringen weer te geven en te delen binnen zijn praktijk.

 

"De patronen ontstaan vaak door de raarste dingen die ikzelf tegenkom, je kan het niet zo gek bedenken. Het idee erachter is om dingen uit mijn omgevind die ik interessant vind om te vormen tot een patroon." -Wesley Haex

MATERIAALGEBRUIK

​

Schilderkunst is vooral de actieve praktijk van hem. Hierbij is olieverf het basismedium dat Wesley Haex gebruik in zijn schilderijen. Ook gebruikt hij vaak gedrukte patronen uitgesneden in linoleum. Het is juist de diversiteit van de onevenwichtige afdruk die iets uitdragend of spelend opwekt door gedeeltelijk geprint te zijn op zijn canvassen of houten ondergronden. 

 

'Ik heb altijd schilder willen worden toen ik jonger was en dat ben ik ook geworden, nu kan ik gewoon niet meer stoppen' -Wesley Haex

 

Naast schilderkunst is Beeldende kunst is niet zo actief als zijn schilderkunsten maar zeker niet uitgesloten van zijn praktijk. Vaak gaat het over sculpturen, maar installaties of video zijn zeker niet uitgesloten. 

 

'Dingen maken heb ik altijd al interesses voor gehad. Dingen creëren en vorm geven is een klein innerlijke utopische gevoel dat eruit wil en dit resulteert dan in sculpturen. Als ik niet aan het schilderen ben dan werk ik aan andere dingen.' -Wesley Haex

ACTUALITEIT

​

In de actualiteit vandaag de dag zijn portretten zeer aanwezig in elke persoon hun leven. Zo staat de sociale media bovenaan deze lijst. Als men de sociale media in het algemeen bespreekt dan kan er gezegd worden dat mensen een 'goede' tot 'perfecte' foto willen als profielfoto. Dit vaak om hun eigen visueel zelfbeeld een boost te geven samen met hun  ego. Instagram is hier een zeer goed voorbeeld van. Vaak komen hier dan ook zelfportretten uit voort die niet aansluiten aan de werkelijke persoonlijkheid van de persoon zelf dat vaak leid tot een verkeerde interpretatie van een bepaald persoon. 

​

De praktijk van Wesley Haex speelt hier eveneens op in. In hoever kan men iets weergeven dat realistisch of surrealistisch is. In hoever geeft hij de realiteit weer en hoeveel is eigenlijk fantasie... Het is dit dat een speels element vormt binnen de praktijk.

​

bottom of page